Boek & Film

In het programma Boek & Film draait het om boekverfilmingen. Hoe bewerk je een boek zodat het geschikt is voor een verfilming? Hoe leef je je in als acteur voor de rol van een personage uit het boek? Welke rol heeft de auteur van een boek in de verfilming? Presentator Luuk Dresen gaat in gesprek met auteurs van wie een roman is verfilmd, en de regisseurs, scenaristen en acteurs van de verfilming. Aan de hand van verschillende filmfragmenten praten zij over de transformatie van boek naar film, en wat daar allemaal bij komt kijken.

Gluckauf

Gluckauf

Auteur Gustaaf Peek schreef het scenario voor Gluckauf, een vader-zoondrama dat zich afspeelt in het verpauperde Zuid-Limburg. De titel verwijst naar een mijnwerkerswoord dat ‘Kom veilig boven’ betekent. Het verhaal gaat over de complexe relatie tussen zoon Jeffrey en vader Lei, een crimineel met schulden in de lokale onderwereld. Jeffrey neemt het op zich om die af te lossen, maar komt hierdoor zelf in de problemen.

Presentator Luuk Dresen gaat in gesprek met schrijver Gustaaf Peek, regisseur Remy van Heugten en componist Jorrit Kleijnen.

J. Kessels

J. Kessels

J. Kessels is een film over een dollemansrit in een opmerkelijke auto van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn en terug. Het gaat over een hallucinerende reis door het hoofd van een schrijver Frans, die niet meer weet of zijn boek een weergave is van zijn eigen fantasie, of dat hij figureert in andermans verhaal. Het verhaal is naar het boek J. Kessels: the novel van P.F. Thomése. J. Kessels is een personage dat al eerder voorkwam in de boeken van Thomése.

Luuk Dresen gaat in gesprek met schrijver P.F. Thomése, regisseur Erik de Bruyn en scenarioschrijver Jan Eilander over hoe ze het boek en personage J. Kessels tot leven hebben gewekt.

Literatuurmuseum: Beyond Sleep

Literatuurmuseum: Beyond Sleep

Eerst was er het boek. Toen de film. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Schrijver Ernest van der Kwast praat met Hermans-expert Peter Kegel en regisseur Boudewijn Koole (Beyond Sleep) over de verfilming van Nooit meer slapen, het meesterwerk van Willem Frederik Hermans.  Wat is beter? De film of het boek?

Meer weten over Nooit meer slapen? Ga dan naar Literatuurmuseum.nl. In het verhaal Expeditie Nooit meer slapen  ontdek je hoe deze roman is ontstaan. Volg de schrijver via zijn reisdagboek en brieven op zijn expeditie door het onherbergzame Scandinavië en bekijk niet eerder vertoonde foto’s van W.F. Hermans.

Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen

In de boekverfilming van Knielen op een bed violen van Jan Siebelink staat het verhaal van Hans en Margje Sievez centraal. Zij houden zielsveel van elkaar en leiden een rustig, maar gelukkig bestaan op hun kwekerij. Dan komt Hans een prediker tegen die hem over God vertelt. Alle herinneringen aan zijn streng religieuze opvoeding komen naar boven. Het leidt tot een zoektocht naar de zin van het bestaan, waarbij hij zich steeds verder verwijdert van de realiteit en zijn omgeving.

Luuk Dresen gaat in gesprek met schrijver Jan Siebelink en scenarist Hugo Heinen over de boekverfilming.

Ventoux

Ventoux

Ventoux vertelt het verhaal van vier vrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen, zoals ze dat dertig jaar eerder ook al hadden gedaan. En ze doen wat mannen doen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Het is een zware, maar gezellige fietstocht tot jeugdvriendin Laura zich meldt en de 'spoken' uit het verleden zich aandienen... Ventoux is de verfilming van het gelijknamige boek van Bert Wagendorp.

Presentator Luuk Dresen gaat in gesprek met schrijver Bert Wagendorp, regisseur Nicole van Kilsdonk en acteur Martijn Lakemeier.

Filmvertoningen

Bij het programma Boek & Film kun je niet alleen luisteren naar gesprekken over boekverfilmingen, maar ook kijken naar de films. Leun lekker achterover in het pluche van de Doelen en geniet van verschillende films van Nederlandse bodem die wij speciaal voor jou hebben geselecteerd.

Delen

Save the date: volgende editie op 28 maart 2019

Het is nog even wachten, maar we kijken met smart uit naar de volgende Dag van de Literatuur. Op donderdag 28 maart 2019 is de volgende editie!

Lees meer

Word FanWord Fan

Volg onsVolg ons

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom de Dag van de Literatuur? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

FlickrFlickr

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer